T.C. Mİllî Eğİtİm BakanlIğI
KÜTAHYA / SİMAV - Gülizar Eren Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi

Bilişim Teknolojileri Alanı

Sınavsız öğrenci alan öğretim programıdır.

Bilişim Teknolojileri Alanı

 


 ÖNEMLİ : Okulumuzda Veri Tabanı Programcılığı dalında eğitim verilmektedir.


  

ALANIN TANIMI

Bilişim Teknolojileri alanı altında yer alan dalların yeterliklerini kazandırmaya yönelik eğitim ve öğretim verilen alandır.

ALANIN AMACI

Bilişim Teknolojileri alanı altında yer alan dallarda,sektörün  ihtiyaçları ve bilimsel ve teknolojik gelişmeler doğrultusunda gerekli  olan mesleki yeterlikleri kazandıran nitelikli meslek elemanlarını  yetiştirmek amaçlanmaktadır.

DALPROGRAMLARI,TANIMLARI VE AMAÇLARI

1. BİLGİSAYAR TEKNİK SERVİSİ Tanımı : Bilgisayar sistemlerinin donanım ve yazılımı kurulumu, bakım  ve arıza giderme işlemleri vebilgisayar ile kontrol edilebilen sistemler  kurmayayönelik eğitim ve öğretim verilen daldır.Amacı: Bilgisayar  sistemlerinin donanım ve yazılımıkurulumu, arıza giderme ve kontrol  sistemleridevreleri yapma yeterliklerine sahip meslek  elemanlarıyetiştirmek amaçlanmaktadır.

2. AĞ İŞLETMENLİĞİ Tanımı : Bilgisayaristemlerinin donanım ve yazılımkurulumu, ağ  sistemlerinin kurulumu, yönetimi ve ağortamı üzerinde yaşanabilecek  sorunlar, çözüm yollarıve geniş ağ sistemleri yönetimine yönelik eğitim  veöğretim verilen daldır.Amacı : Bilgisayar sistemlerinin donanım ve  yazılımkurulumu, ağ sistemlerinin kurulumu, yönetimi ve ağortamı  üzerinde yaşanabilecek sorunlar, çözüm yolları,geniş ağ sistemleri için  yönlendirme ve yönlendirmeyönetimi yapma yeterliklerine sahip meslek  elemanlarıyetiştirmek amaçlanmaktadır.

3. VERİ TABANI PROGRAMCILIĞI Tanımı : Bilgisayar sistemlerinin donanım ve yazılımkurulumu,veri  tabanı ve programlama dilinin kurulumu,veri tabanının oluşturulması ve  yönetimi, yazılımgeliştirme, hata giderme, bakım ve yedek almayayönelik  eğitim ve öğretim verilen daldır.Amacı : Bilgisayar sistemlerinin  donanım ve yazılımkurulumu, veri tabanı ve programlama dilininkurulumu,  veri tabanının oluşturulması ve yönetimi,yazılım geliştirme, hata  giderme, bakım yapma, yedekalma yeterliklerine sahip teknik elemanlar  yetiştirmek amaçlanmaktadır.

 

DAL ÖĞRENCİLERİMİZİN YAZILIM ÇALIŞMASINDAN ÖRNEKLER

 18-10-201718-10-201718-10-201718-10-2017

 

 18-10-201718-10-201718-10-201718-10-2017

 

 4. WEB PROGRAMCILIĞI Tanımı: Bilgisayar sistemlerinin donanım ve yazılımolarak kurulumu  bilgilerinin yanında, web sayfasıtasarımına ve programlama dilleri  yardımıylaetkileşimli web uygulamaları hazırlanmasına yöneğitim ve  öğretim verilen daldır.Amacı: Bilgisayar sistemlerinin donanım ve  yazılımolarak kurulumu bilgilerinin yanında web sayfasıtasarımı ve  programlama dilleri yardımıyla etkileşimliweb uygulamaları hazırlama  yeterliklerine sahip teknikelemanlar yetiştirmek,amaçlanmaktadır.

GİRİŞ KOŞULLARI Öğrencilerin sağlık durumu, Bilişim Teknolojileri alanıaltında yer alan mesleklerin gerektirdiği işleri yapmayauygun olmalıdır.

İSTİHDAM ALANLARI Bilişim Teknolojileri alanından mezun olan öğrenciler,seçtikleri dal/meslekte kazandıkları yeterliklerdoğrultusunda; 1. Bilgisayar teknik servisi hizmeti veren bilgisayarfirmalarında, kamu kurum ve kuruluşlarında, 2. Ağ kurulum ve yönetimi hizmeti veren ya da buhizmete ihtiyaç duyan firma, kamu kurum vekuruluşlarında, 3. Kullanıcı ara yüzüne sahip uygulama ve veri tabanıprogramları  kullanımı ve yönetimi hizmeti veren yada bu hizmetlere ihtiyaç duyan  firma, kamu kurumve kuruluşlarında, 4. Web tasarımı hizmeti veren  veya web ortamındaçalışan etkileşimli programlar hazırlayan  yazılımşirketlerinde ya da bu hizmetlere ihtiyaç duyanfirma, kamu kurum  ve kuruluşlarında vb.yerlerde çalışabilirler.

EĞİTİM-ÖĞRETİM ORTAMLARI VEDONANIMLARI 1. Program, mesleki ve teknik eğitim alanındadiplomaya götüren  ortaöğretim kurumları ile belgeve sertifika programlarının uygulandığı  her tür vederecedeki örgün ve yaygın meslekî ve teknikeğitim-öğretim  kurumlarında uygulanmaktadır. 2. Programın uygulanabilmesi için  Bilişim Teknolojisialanı standart donanımları ve meslekleringerektirdiği  ekipmanlar sağlanmalıdır.

EĞİTİMCİLER 1. Programın uygulanmasında Bilişim Teknolojilerialanında eğitim almış  ve tercihen sektör deneyimiolan alan öğretmenleri görev almalıdır. 2. Programın uygulanmasında gerektiğinde BilişimTeknolojileri alanında  sektör deneyimi olan ustaöğretici, teknisyen ve meslek  elemanlarındanyararlanılabilir.

ÖLÇME VE DEĞERLENDİRME Millî Eğitim Bakanlığı Orta Öğretim Kurumları Yönetmeliği`ne göre çeşitli ölçmearaçları kullanılarak öğrencilerin  değerlendirilmesiesastır. Buna göre; 1. Dersin altındaki modüllerin işlenişi sırasındakazandığı (bilgi, beceri ve tavırlar) yeterlikler, 2. Okulda, işletmede ve kendi kendilerine yaptıklarıtüm öğrenim  faaliyetleri değerlendirilereköğrencilerin dersteki başarısı belirlenir.

YATAY VE DİKEY GEÇİŞLER Program; geniş tabanlı ve modüler yapıdadüzenlendiğinden, Mesleki ve  Teknik EğitimYönetmeliği çerçevesinde yatay ve dikey geçişlere olanak  sağlanır. 1. Alan/dalda sertifika, belge ve diplomaya götürentüm programlar ve dallar arasında geçiş yapılabilir. 2. Diploma almaya hak kazanan öğrenci, BilişimTeknolojileri alanının  devamı niteliğindekiprogramların veya bu alana en yakın programların  uygulandığı meslek yüksek okuluna sınavsız geçişyapabilir ya da sınav  sonuçlarına göre diğeryüksek öğrenim kurumlarını tercih edebilir.

BELGELENDİRME 1. Mezun olan öğrenciye alanda/dalda diploma verilir. 2. Öğrencinin seçtiği dal ile ilgili aldığı tüm dersler vemodüller diploma ekinde belirtilir. 3. Öğrenciye, programdan ayrıldığında veya mezunolduğunda, kazandığı  yeterlikleri gösteren ve biryaygın mesleki ve teknik eğitim programı ile  aynıyeterlikleri kazanan kişilere eş değer belge verilir. 4. Öğrencinin kazandığı mesleki yeterlikler sertifikayayönelik belgelendirmelerde değerlendirilir.

EĞİTİM SÜRESİ 1. Alan programının toplam eğitim süresi, 9. sınıftansonra 3 öğretim yılı olarak planlanmıştır. 2. Eğitim süresinin okul, işletme ve bireysel öğrenmeiçin ayrılmış  dağılımı, Bilişim Teknolojileri alanıhaftalık ders çizelgesi, dersler ve  modüller ile ilgiliaçıklamalarda belirtildiği gibi uygulanır.

ÖĞRETİM YÖNTEM VE TEKNİKLERİ Modüler öğretime yönelik ağırlıklı olarak bireyselöğrenmeyi destekleyici yöntem ve teknikler uygulanır. 1. Öğretmenler öğrencilere rehberlik eder. 2. Öğrenciler kendi kendine öğrenmeye teşvik edilir. 3. Öğrencilerin aktif olması sağlanır. 4. Öğrenciler araştırmaya yönlendirilir. 5. Öğrenciler kendi kendilerini değerlendirebilir. 6. Öğrencilere yeterlik kazandırmaya yönelik yöntemve teknikler uygulanır.

İŞ BİRLİĞİ YAPILACAK KURUMVE KURULUŞLAR Öğrenciler, programın gerektirdiği öğretim faaliyetleri,istihdam  olanakları ve planlama konularında çevredekiüniversiteler, sivil toplum  örgütleri, bilişim sektöründeyer alan firmalar, meslek odaları ve meslek  elemanlarıile iş birliği yapılarak yönlendirilir.

ÖĞRENCİ KAZANIMLARI Programın sonunda seçtiği dala/mesleğe yönelikolarak öğrenci; 1. Alandaki ortak temel, bilgi ve becerilerikazanabilecektir. 2. Bilişim Teknolojisi alanının temel yeterliklerinesahip olabilecektir. 3. Dalın gerektirdiği işleri yapabilecektir. 4. Dalın gerektirdiği özel mesleki yeterliklerikazanabilecektir.

EĞİTİM-ÖĞRETİMFAALİYETLERİ Bilişim Teknolojileri alanı haftalık ders çizelgesinde yeralan dersler  ve bu derslerin altındaki modülleriniçeriğindeki eğitim-öğretim  uygulamaları yapılır.


ÖĞRENCİLERİMİZİN ATELYE ÇALIŞMALARINDAN GÖRÜNTÜLER

 

 

18-10-201718-10-201718-10-201718-10-2017

18-10-201718-10-201718-10-201718-10-2017

 

 

Paylaş Facebook  Paylaş twitter  Paylaş google  Paylaş linkedin
Yayın: 29.11.2012 - Güncelleme: 20.08.2022 18:35 - Görüntülenme: 3013
  Beğen | 58  kişi beğendi